Vijenac 767 - 769

Glazba

Deset godina Hrvatske flautističke akademije u Karlovcu

Polaznici iz 20 zemalja svijeta

Piše Tamara Jurkić Sviben

Ove godine navršava se deset godina Hrvatske flautističke akademije koju u sklopu karlovačkog Zvjezdanog ljeta organizira glazbenik, udaraljkaš i producent Petar Ćurić. S Ćurićem smo razgovarali o motivaciji za pokretanje projekta.


Hrvatska flautistička akademija okupila je glazbenike sa svih strana svijeta / Izvor CFA

„Ljeti turisti žure od Lučkog prema moru, pritom često zaobilazeći Karlovac. Pitanje koje smo si postavili bilo je kako zadržati dio tih turista u Karlovcu. Kako im približiti kontinentalni i kulturni turizam Karlovačke županije? Rođen u Puli, tvrdim da je ljetovanje u karlovačkom kraju ne samo ugodnije, zbog manje gužvi, nego i neusporedivo jeftinije od obale! A ovaj kraj ima doslovno sve. Bogomdane rijeke u kojima je milina kupati se te, unatrag deset godina – Hrvatsku flautističku akademiju – jedini takav događaj od Milana do Atene“, kaže Ćurić.

Ćurića smo pitali odakle su polaznici i što je bila okosnica ovogodišnjeg programa. „Tijekom deset godina imali smo polaznike čak iz Indije, Sjedinjenih Država, Novog Zelanda, Australije, Južnoafričke Republike, Argentine, Kine, Japana, Južne Koreje, Rusije. Samo smo ove godine imali polaznika iz dvadeset zemalja svijeta. Posebnost desetoga, slavljeničkog, izdanja svakako je bila visoka posjećenost. Nikad više aktivnih i pasivnih polaznika te kvalitetna kombinacija mentora i profesora s konzervatorija u Beču, Kölnu, Stuttgartu, Grazu, Münchenu, Zagrebu. Uz klasične majstorske seminare, polaznicima smo ponudili i poduke iz serije predavanja Mind&Body for Flutists Andree Wild, koja je, osim flaute, završila i obrazovanje iz fizičke terapije te je mogla adresirati ine probleme na koje mlade flautistice i flautisti nailaze tijekom studija, a to su nerijetko ozljede prstiju, ligamenata, malih mišića ruke i slično. Robert Winn, dugogodišnji član Kraljevske filharmonije, imao je iskustvo snimanja filmske glazbe za holivudske blockbustere, od Gospodara prstenova, Engleskog pacijenta, pa do Notting Hilla i filmova o Jamesu Bondu. Bilo je zanimljivo pratiti njegova predavanja jer je studentima prenio i iskustva sa snimanja u legendarnom studiju Abbey Road. Da i ne spominjemo Hermana van Kogelenberga – prvu flautu Minhenske filharmonije, koji je odradio desetljeće u Concertgebouwu, a danas je redoviti gost u Berlinskoj filharmoniji.“

Ćurić navodi i da je mnogo hrvatskoga u projektu. Na petu godišnjicu, 2018, potpisali su Sporazum o partnerstvu s Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu, koji osigurava da godišnje jedan od mentora bude profesor/ica sa zagrebačke akademije. Dosad su to bile Karolina Šantl-Zupan i Marina Novak. Zatim je krenula suradnja sa Zagrebačkom filharmonijom, koja ih prati zadnje četiri godine (lani je jedna od mentorica bila Ana Batinica, prva flauta Zagrebačke filharmonije), a time su u kurikulum uključili i djela hrvatskih autora za flautu. „Ove je godine održano predavanje o povijesti glazbenog obrazovanja za flautu u Hrvatskoj te su flautistice i flautisti iz čitavog svijeta upoznati s notnom literaturom Bjelinskog, Cossetta, Kuljerića, Kunca, Lhotke, Matza, Milottija, Šipuša, Tudora. No ne treba bježati od toga da su nam najatraktivniji mentori bili iz inozemstva: Denis Bouriakov, Peter-Lukas Graf, Sir William Bennett, Jasmine Choi, Dieter Flury“, kaže Ćurić i objašnjava da u svim projektima teži razvoju i podizanju reputacije i kulturnog imidža Hrvatske u svijetu, od dugogodišnje suradnje s Međunarodnim kulturnim centrom Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu, pa do konferencija Branding Hrvatske, koje je vodio punih pet godina.

Vijenac 767 - 769

767 - 769 - 27. srpnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak